El Registre d’Experts Comptables (REC]) ha presentat, a la seu del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), la Guia de l’Expert Comptable «Plans de Viabilitat», a fi i efecte que els seus professionals puguin disposar d’una eina d’utilitat per al seu coneixement i desenvolupament professional, així com per la seva aplicació pràctica en l’exercici de les seves activitats professionals.
Les Guies de l’Expert Comptable, de la qual la presentada avui constitueix el tercer document, han estat concebudes pel REC per -juntament amb la formació especialitzada corresponent, i a partir del coneixement i l’experiència de professionals altament especialitzats i amb una llarga trajectòria professional en aquestes àrees d’actuació- promoure el desenvolupament dels serveis més demandats per les empreses i afavorir la rellevància dels professionals del REC] per a les empreses amb les quals col·laboren.
La Guia, integrada per quatre capítols i un cas pràctic, ha estat preparada amb l’objectiu de mostrar, des de l’experiència pràctica i actualitzada, les diverses fases en l’elaboració d’un pla de viabilitat, analitzant què cal plantejar-se en la realització d’aquest tipus de treballs i facilitant els models i exemples més vigents.
Partint de les raons que originen l’elaboració d’un pla de viabilitat i la definició d’aquest document, la Guia analitza els principals continguts que formen part d’aquest: des del diagnòstic previ de les causes de la situació en la que es troba l’empresa i l’anàlisi de les seves amenaces i oportunitats (DAFO), fins a la definició del model de negoci objectiu i l’establiment d’un model econòmic-financer de viabilitat futura de l’empresa, en base a les variables rellevants i les diferents hipòtesis establertes a l’efecte.
Aquesta anàlisi teòrica es completa amb el desenvolupament d’un cas pràctic en què s’il·lustren els diferents temes tractats amb anterioritat i que formen part del pla de viabilitat.
III Guia de l’Expert Comptable
Aquesta és la III Guia tècnica desenvolupada pel REC]. La primera es va presentar el 2017, dedicada a la Valoració d’empreses. El 2018 es va presentar la segona, destinada a orientar sobre la Compra-venda d’empreses. Due Diligences, amb l’objectiu de donar resposta a l’alta demanda d’empreses i professionals, generada per l’enorme dinamisme, en aquests darrers anys, del mercat de transaccions empresarials.
L’Instituto de Censores Jurados de Cuentas de España (ICJCE) i el Consejo General de Economistas de España (CGE), les dues úniques entitats de dret públic d’auditors i comptables d’Espanya, van crear aquest Registre el 2015 per reconèixer la figura de l’Expert Comptable al nostre país, davant la demanda de molts professionals de donar garantia als informes d’informació financera. En l’actualitat, el REC compta amb prop de 3.400 experts comptables.
Per la seva part, el Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC) i el Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) van crear el Registre d’Experts Comptables de Catalunya (RECC). Les seves principals funcions són constituir-se com a entitat que acredita als professionals membres del CEC i del CCJCC com a Experts Comptables acreditats segons el sistema d’acreditació de l’Expert Comptable del Consejo General de Colegios de Economistas i de l’Instituto de Censores Jurados de Cuentas de España.